december 2023

Indexering van tarieven vanaf 1 jan 2024 - laatste update op 28 dec

Ingediend door FilipVW op

Het ActaLibra team brengt deze update waarin de nakende tariefwijzigingen automatisch in ActaLibra worden toegevoegd, naast de huidige tarieven.

Naast de tarieven zelf, bieden we u nu ook de mogelijkheid om in uw aktekostenberekening te kunnen schakelen tussen de huidige of toekomstige tarieven.

Hoe dit in zijn werk gaat en wat er in de laatste update van 28 december gewijzigd werd, leest u in dit artikel

ActaLibra Tolerantie dossiergebonden kosten

Ingediend door FilipVW op

Het totaal van de dossiergebonden kosten die aan de notaris zonder btw worden aangerekend en niet als inkomend factuur moeten worden geboekt, moeten wel één keer per jaar opgenomen worden in de btw-aangifte.

 

In de BTW aangifte van de maand december of van het 4de kwartaal 2023 (aangifte in te dienen tegen 20 januari 2024) moeten de totaalbedragen worden opgenomen van alle kosten die niet onderworpen zijn aan BTW, doch die bij doorrekening aan de cliënt onder de belastbare basis vallen (zie ook bericht van 13/03/2012, ref 8330 op het e-notariaat).

Het betreft de kosten van de hypothecaire staten en opzoekingen, OVAM/BIM, stedenbouw, kadaster, opzoekingen op de registratie en de kosten van de getuigen.

De administratie is begin 2012 akkoord gegaan met het feit dat deze kosten niet moeten worden opgenomen in het boek voor inkomende facturen. De documenten mogen, afhankelijk van het geval, rechtstreeks betaald worden vanuit een kostenrekening, via de 4-klasse of in rekening van het lopende saldo bij de betreffende administratie gebracht worden. Op deze wijze werd vermeden dat deze documenten extra verwerkt moesten worden door de boekhouding.

ActaLibra - Jaarlijkse aanpassingen - nummering

Ingediend door FilipVW op

Dit document helpt u op weg om op een correcte manier de jaarlijkse aanpassingen aan te brengen.

Zorg ervoor dat enkele volgnummers die worden gehanteerd vanaf 1 januari 2024 het juiste jaarnummer bevatten. Verderop wordt uitgelegd op welke wijze je de volgnummering in ActaLibra moet aanpassen.

 

Instellen van de volgnummers
De tekstblok A_JAARTAL als mergeveld in de aanhef van de aktemodellen
Feestdagen en verlof

 

 

Instellen van de volgnummers

Boekstuknummers, dossiernummers, archiefnummers en repertoriumnummers

 

WORDEN AUTOMATISCH INGESTELD:

Voor volgende gevallen hoef je dus niets zelf te doen:

Hoe moet je de foute eRegistration feedback van Registratiekantoren verwerken?

Ingediend door FilipVW op

Op 5 en 6 december stuurde FOD Fin via eRegistration feedback voor heel wat akten de verkeerde informatie/feedback van registratiekantoren.
Omdat er van FOD Fin geen data-correctie zal komen, hebben we de Sync-functie terug geactiveerd.

In dit artikel leggen we uit welke stappen u in zo'n gevallen dient te zetten.