Koopovereenkomst in heldere taal

Ingediend door ThomasN op

Vanaf vandaag beschikken alle kantoren die al intekenden voor de nieuwe ActaLibra gebruikers- en supportlicentie over de collectie “koopovereenkomst in heldere taal”.

Zoals u weet stelt de Federatie van Notarissen voor de drie gewesten een koopovereenkomst in heldere taal ter beschikking, zowel in het Nederlands als in het Frans.

Deze modellen werden door ons voorzien van mergevelden voor de aanduiding van de partijen en de goederen, de prijs, de erfdienstbaarheden en het kadastraal inkomen. Bovendien is elk model ook voorzien van clausulevraagcodes zodat de gebruiker op basis van het antwoord op de verschillende vragen vlotjes de juiste clausules kan invoegen in het akteontwerp.

Het ActaLibra-team staat in voor het up-to-date houden van deze collectie, in overeenstemming met de updates die door de Federatie zullen worden uitgevoerd.

 

Welke modellen overeenkomsten?

Document opmaken via taak in de takenlijst van het dossier

Mergevelden en gebruikte hoedanigheden

Clausulevragen

Ontbrekende gegevens

Wat met updates van het model?

 

Welke modellen overeenkomsten?

Volgende modellen overeenkomsten worden ter beschikking gesteld:

  • 04.01.01 Model Heldere Taal – goed gelegen in Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  • 04.01.02 Model Heldere Taal – goed gelegen in Vlaamse Gewest
  • 04.01.03 Model Heldere Taal – goed gelegen in Waals Gewest
  • 04.01.04 Modèle Langage Clair – bien situé en région de Bruxelles-Capitale
  • 04.01.05 Modèle Langage Clair – bien situé en région flamande
  • 04.01.06 Modèle Langage Clair – bien situé en région wallonne

     

Document opmaken via taak in de takenlijst van het dossier

Om het document te maken, gaat u, zoals gewoonlijk via de taaklijst en gebruikt u daar de (nieuwe) taak "Compromis opmaken - Heldere Taal". Aan deze (nieuwe) taak werd het pad naar de nieuwe modellen koopovereenkomsten in heldere taal gekoppeld.

Indien als dossiertaal Frans werd ingesteld, gaat de map open met de Franstalige modellen.

 

Mergevelden en gebruikte hoedanigheden

U vindt in de modellen de volgende mergevelden:

  • IDENTITEIT verkoper
  • IDENTITEIT koper
  • PLAATS_STRAAT_NR_GOED
  • AANDUIDING_GOED
  • Verkoopprijs goed
  • IDENTITEIT tussenkomende partij
  • Kadastraal inkomen
  • Erfdienstbaarheden
  • IDENTITEIT_KORT_immo_makelaar_kahv

De mergevelden “PLAATS_STRAAT_NR_GOED” en “IDENTITEIT_KORT_immo_makelaar_kahv” maken gebruik van nieuwe tekstblokken en werden door een vorige update van ActaLibra reeds in elk kantoor toegevoegd. De hoedanigheid IDENTITEIT_KORT_immo_makelaar_kahv is equivalent gemaakt met de bestaande hoedanigheden in uw kantoor (zoals makelaar, immobliënkantoor). Op deze wijze kan de merge de hoedanigheden die in uw kantoor gebruikt worden onder het tabblad partijen herkennen.

 

Clausulevragen

Behalve het invullen van de gegevens via de mergevelden, werden deze modellen ook voorzien van clausulevragen. Dit systeem laat de gebruiker toe om tekst die niet van toepassing is snel te schrappen.

Bij de merge worden de clausules overlopen en kan de gebruiker via een interactief venster vragen beantwoorden zodat enkel nog de relevante tekst overblijft.

Voor een groot aantal van de vragen in de modellen, zal u in de plaats van een keuzelijstje met meerdere mogelijkheden, eerder op een JA of NEE knop klikken. Naargelang uw keuze blijft dan de bijhorende tekst staan (of helemaal geen tekst indien van toepassing bij antwoord NEE).

 

Belangrijke tip!

In elk model vindt u meerdere vragen die bij gebruik van de mergeknop na elkaar verschijnen.

Zit er een vraag tussen waarop u het antwoord nog niet kent, gebruik dan de knop Overslaan.

Zo blijft de clausulevraagcode in de tekst staan en kan u later (als u over meer informatie beschikt) deze vraag apart beantwoorden. Als u een (verkeerd) antwoord geeft, verdwijnt immers alle andere tekst en kan u deze niet meer terughalen.

Om achteraf de nog niet beantwoorde vragen te behandelen, gebruikt u in het lint in Word : Invoegtoepassingen->ActaLibra>Clausulemerge.

 

Ontbrekende gegevens

Naast mergevelden en clausulevragen staan er in het document ook nog enkele * tekens (als vervangingsteken) voor nog ontbrekende gegevens, zoals bijvoorbeeld de eventuele verhouding waarin kopers wensen aan te kopen, het bedrag van de waarborgsom, rekeningnummers, keuze van notarissen,…. Deze gegevens dienen door de opsteller manueel aangevuld te worden.

 

Wat met updates van het model?

Op onze pagina www.actalibrateam.be zal een blogartikel verschijnen van zodra er een update beschikbaar is. Deze blogpagina zal bij elke update opnieuw aangepast worden met vermelding van welke wijzigingen/aanvullingen aan de modellen werden aangebracht.

Een aanpassing kan inhoudelijk of tekstueel zijn, dan wel een nieuwe versie van de overeenkomst, zoals ter beschikking gesteld door de Federatie. Occasioneel kan het ook een correctie zijn van kleine foutjes.

De modellen bevinden zich onder T:\Modellen\AkteModellen SDP\NL\Compromis en T:\Modellen\AkteModellen SDP\FR\Compromis.

Bij vervanging van een modelbestand wordt de vorige versie in het mapje “opzij” gezet, zodat u de eventuele eigen aanpassingen kan recupereren.