januari 2024

Hoe boek je de retributies voor stedenbouwkundige inlichtingen (VIP) 2024?

Ingediend door BertDP op

Vanaf januari 2024 treedt het Vastgoedinformatieplatform (VIP) in werking voor alle Vlaamse steden en gemeenten. Dit zal resulteren in een maandelijkse factuur van Athumi, die voor de Vlaamse gemeenten de retributies voor stedenbouwkundige inlichtingen en de VIP-platformretributie zal aanrekenen. Fednot zal die facturen voor de notariskantoren betalen en zal de bedragen recupereren via haar maandelijkse factuur aan de kantoren.

Hoe de gerelateerde kosten en factuur best worden geboekt in ActaLibra, lees je in dit artikel.

Bijkomende BTW-aankooptolerantie voor hypothecaire getuigschriften

Ingediend door BertDP op

Btw

De BTW-administratie aanvaardt een bijkomende tolerantie betreffende de boeking van hypothecaire getuigschriften. Een inschatting van de kosten volstaat. Deze mogen prorata, op basis van de cijfers t.e.m. oktober, berekend worden.

In ActaLibra worden de hypothecaire getuigschriften correct verwerkt via de SSH applicatie in de ActaLibra boekhouding , en hoeft u dus geen rekening te houden met de hierboven voorgestelde prorata regel. Net zoals de voorbije jaren, kan de aankooptolerantie-tool gebruikt worden , met name op basis van de effectief geboekte kosten.

Meer uitleg over de aankooptolerantie vindt u in dit artikel:
https://www.actalibrateam.be/nl/article/actalibra-tolerantie-dossiergebonden-kosten/866

Verhoging tarief voor registratierechten van opstal en erfpacht

Ingediend door BertDP op

Het ontwerp van de programmawet is goedgekeurd waarin de verhoging van het tarief van de registratierechten voor akten van vestiging of overdracht van een erfpacht- of opstalrecht van 2% naar 5% werd opgenomen.

Het akteberekeningsmodel "Huurcontract - pacht" werd daarom aangepast. De lijn "Registratie 2%" werd vervangen door "Registratie 5%".