december 2022

Aanpassingen akteberekeningsmodellen n.a.v. hervorming van erelonen en aktekosten (deel2)

Ingediend door ColetteP op

Update ActaLibra 21/12/2022

Ook deel 2 van de aanpassingen aan de aktekostenbladen  i.v.m. de hervormingen van de erelonen is nu beschikbaar.

In dit artikel  :

- Herstructurering van de akteberekeningsmodellen voor vennootschappen

- Verdeling van het ereloon bij tussenkomsten vanaf 2023

- Informatie over de erelonen doorsturen naar het Notarieel Fonds (NFN)

 

Aanpassingen akteberekeningsmodellen n.a.v. hervorming van erelonen en aktekosten (deel1)

Ingediend door ColetteP op

berekening

De hervorming van het notariaat, die ingaat vanaf 1 januari 2023, brengt voor verschillende dossiersoorten een verandering teweeg qua erelonen en/of administratieve kosten. Dit artikel beschrijft enkel de wijzigingen in ActaLibra. Voor een overzicht van alle gewijzigde berekeningen en in welke gevallen deze te rekenen of vragen hieromtrent, richt je je beter tot FEDNOT.

We zetten hieronder op een rij welke impact dit heeft op de akteberekeningsmodellen.
 Let op: Deze update omvat een eerste deel van de wijzigingen, binnenkort volgt er nog een extra update welke ook de tarieven voor vennootschapsakten aanpakt alsook de hervorming van het Notarieel Fonds.

We willen ook benadrukken dat je zelf verantwoordelijk bent voor de juistheid van jouw akteberekeningsmodel. De update omvat de toevoeging van de nodige barema’s en vaste erelonen/administratieve kosten, de toepassing hiervan is aan jou. Daar waar mogelijk hebben wij een standaard ereloon of kost gerekend. Dit artikel vertelt je wat je kan doen indien dit niet correct zou zijn.

Integratie IZIMI webservice in ActaLibra

Ingediend door ColetteP op

izimi logo

De IZIMI-kluis werd door Fednot ontwikkeld om aan burgers een plaats te bieden waar ze belangrijke documenten kunnen bewaren - zoals bv. hun aktedocument.

Deze update brengt de integratie van de IZIMI webservice in ActaLibra, waar je eerst en vooral kan nagaan of een burger een IZIMI kluis heeft en vervolgens het mogelijk maakt om vanuit ActaLibra documenten door te sturen naar de IZIMI-kluis van deze persoon.

 

 

eRegistration - hoedanigheden in Akte Verwerping van nalatenschap

Ingediend door ColetteP op

In de nieuwe versie van eRegistration die vorige vrijdag in gebruik werd genomen door Fednot,  is er ook een wijziging in de te hanteren hoedanigheden van de betrokken partijen in een akte van Verwerping van een nalatenschap.

Voorheen moest de overledene niet worden aangegeven. Vanaf nu is het wel verplicht om deze mee up te loaden met als hoedanigheid "Overledene". De partij die verwerpt, geef je voortaan de hoedanigheid "Overdrager"

overdrager

 

Gewijzigde Erelonen en Aktekosten vanaf 1 jan 2023

Ingediend door FilipVW op

Nieuw KB over de honoraria en de aktekosten vanaf 1 jan 2023

Op 29 november bezorgde Fednot ons de volledige tekst van de wet die op 17 november laatstleden door het parlement werd goedgekeurd, alsook het door de Koning ondertekende KB en het Verslag aan de Koning over de aanpassing van de erelonen en van bepaalde kosten.

Het ActaLibra-team is direct aan de slag gegaan met een analyse van de impact van deze wijzigingen op de berekening van erelonen en aktekosten.