ActaLibra update 16 april 2018 - build 125

Ingediend door FilipVW op ma, 04/16/2018 - 16:00

Dit zijn de verbeteringen en aanpassingen in de ActaLibra update van 16 april 2018 :

 

Documentatie ivm voorgaande updates, vind je via deze link.

 

 

 

PDF Viewer in module Scan & Document Center

In de SDC module (Scan & Document Center) gebruikt ActaLibra de op uw Pc geïnstalleerde Adobe Acrobat Reader. Om de stabililteitsproblemen van Acrobat Reader te bedwingen, werd die viewer nu via een onzichtbare Browser in ActaLibra geïntegreerd. Deze nieuwe architectuur zit helemaal onder de motorkap. Functioneel noch visueel verandert hierdoor iets aan de SDC module.

Zodra Acrobat Reader een document weergeeft, of je zweeft met de muis boven het getoonde PDF-document, krijg je daar de typische Acrobat Reader knoppen te zien, die na enkele seconden ook terug verdwijnen.

Indien dat nodig is, kan je met de print-knop in dit panel, het PDF-document afdrukken.

 

Het kan ook gebeuren dat de Acrobat Reader ineens meerdere knoppen-panels toont.

Je kan deze knoppen-panels terug laten verdwijnen (of terug laten verschijnen) door eerst te klikken in het PDF-venster, gevolgd door de toetscombinatie CTRL+H.
Onthoud H van "Hide" (verberg).

 

Mogelijke ongemakken

Bij het veranderen van een PDF-document - zoals bij het schrappen, draaien of verplaatsen van pagina's, of bij het hernoemen van het document - moet de Browser het PDF-document eerst even kunnen sluiten en daarna opnieuw openen. Gedurende dat korte schakelmoment zie je onderstaande aanduiding.

Indien deze melding blijft staan, klik dan eens (linksboven) op een ander PDF document. De viewer zal zich dan vanzelf herstellen.

 

Het kan gebeuren dat voor of na het manipuleren van een PDF-document de nu ingebouwde Browser deze PDF nog even 'vast' houdt. Ook een ander programma, zoals bv. Nitro of de voorbeeldweergave in de Windows Verkenner, kan het PDF-document op dat moment nog vast houden. In dat geval kan ActaLibra het bewerkte document niet veilig opzij kopiëren, en krijg je volgende melding :

Probeer dan opnieuw met Ja, eventueel nadat je eerst een andere applicatie die de PDF geopend houdt, hebt afgesloten.

 

Toch liever zoals het was

Voor de nostalgici onder ons, die voorheen geen problemen ondervonden met de vorige Acrobat Reader in ActaLibra en liever niet met de browser-besturing werken, kan je de browser-editie terug uitschakelen via de knop instellingen (links onderaan het scan-venster), en de optie "Acrobat Reader gebruiken via Browser" UIT te schakelen. Het SDC venster moet dan wel even gesloten en opnieuw geopend worden.

Heb je dan toch problemen, zoals het abnormaal afsluiten van Acrobat Reader of van ActaLibra bij het gebruik de SDC module, dan moet je deze optie "Acrobat Reader gebruiken via Browser" terug AAN zetten.

Deze optie is voor elke gebruiker en pc apart instelbaar.

 

 

 

Enkele nieuwe formulieren

De voorbije dagen werden ook een aantal formulieren vernieuwd :

  • Aanvraag hypothecair getuigschrift
  • Aanvraag vastgoedinformatie (enkel in NL)
  • Vraag om legalisatie

Lees hierover meer ...

 

 

 

Diverse aanpassingen in ActaLibra

Gestructureerde mededeling (GM) zichtbaar en kopiëren

Bovenaan het venster van een aktekostenblad, naast de naam van de cliënt, zie je nu steeds de GM voor dat AKB staan.

Het gebeurt dat je deze GM wilt kunnen vermelden in een met de hand opgestelde provisiebrief aan de cliënt. Wanneer je op de getoonde GM dubbelklikt, dan licht dat vekje heel kort even groen op, en wordt die door ActaLibra op het Windows klembord geplaatst.

Nu kan je die GM eenderwaar plakken, bv. via CTRL+V in een brief aan de cliënt :

 

 

Gestructureerde mededeling (GM) zelf instellen

Pas wanneer je een AKB als provisiebrief via Word of Excel afdrukt, zal ActaLibra automatisch een GM toekennen aan een AKB. Zolang je dat niet deed, blijft de GM dus onbepaald.
Bovenaan het AKB-venster zie je dan dit :

Met de + knop stel je zelf een nieuwe GM in voor dit AKB.
Om die te kopiëren moet je ook dubbelklikken op de getoonde GM.

 

 

GM bij het afpunten van facturen ERE-ONTV

In het venster voor afpuntingen van facturen ERE-ONTV, wordt de GM nu ook getoond.

 

 

Correspondent(en) kiezen voor nieuwe e-mail

In onderstaand venster, dat verschijnt als je klikt op "Aan..." op het mail-venster (Verzamelen van gegevens voor e-mail), worden de partijen in het dossier met een e-mail adres opgesomd, plus hun contactpersonen, plus andere correspondenten van documenten met een e-mail-adres, plus alweer hun contactpersonen. De sortering daarvan was niet helemaal logisch : de contactpersonen van de correspondenten verschenen voor die correspondent, i.p.v. erna. Dat is nu beter :

 

 

Module ActaMaps

Omdat de externe geo-webservices voor kaarten en geografische informatie (geopunt, erfgoed vlaanderen, waterinfo, ...) al eens durven haperen, kan een opzoeking al eens in een "opnieuw proberen" wachtrij geplaatst terrecht komen. Daardoor kan het resultaat van een opzoeking langer wegblijven dan initieel gemeld. Wanneer dat het geval is, wordt dat bij het opnieuw openen van het ActaMaps-overzicht aangegeven. Daar staat in zo'n geval "in wachtrij geplaatst. nieuwe poging om hh:mm"

 

 

Module CODA (Boekhouding)

Bij het automatisch inboeken van uittreksels o.b.v. CODA bestanden, wordt nu bij het zoeken naar de juiste cliënt zowel gezocht op naam+voornaam als op voornaam+naam.

 

 

Tariefwijziging eDepot wijziging (Fednot)

In een voorbije update (09/04/2018) werd het tarief wijziging voor "eDepot wijziging" ingesteld op €20 ipv €4,13

 

 

 

Aanvullingen / correcties na 16 april 2018

7/5/2018 : nieuw formulier voor aanvraag Stedenbouwkundige inlichtingen in Brussel


Naar aanleiding van een uitvoeringsbesluit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest – Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (BWRO)  - artikel gepubliceerd in het BS 23/04/2018, blz. 35385 - moet er vanaf 3 mei voor de aanvraag van stedenbouwkundige inlichtingen voor de Brusselse gemeenten een nieuw formulier gebruikt worden.
Zie ook het artikel gepubliceerd op e-notariaat over dit onderwerp: Brussels Hoofdstedelijk Gewest – Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (BWRO) – Uitvoeringsbesluit

Deze update installeert het nieuwe formulier onder T:ModellenFormulieren SDP in de twee landstalen: SI - aanvraagformulier.docx en RU - formulaire de demande.docx.
Deze Word-modelbestanden zijn gekoppeld aan het ActaLibramodel Aanvraag stedenb. inlichtingen Brussel onder de tak Formulieren SDP.
Dit ActaLibra model is gekoppeld aan de taak Aanvraag stedenbouwkundige inlichtingen Brussel in de modeltakenlijst VERKOOP IN BRUSSEL. (Voorheen was hieraan een briefmodel gekoppeld onder T:\Modellen\Brieven SDP\Administratie.)


Opmerking : de kantoren die niet beschikten over de modeltakenlijst VERKOOP IN BRUSSEL met de taak Aanvraag stedenbouwkundige inlichtingen Brussel, vinden deze modeltaak (met het correcte ActaLibra gekoppeld) terug onder de modeltakenlijst _SDP_TAKEN en kunnen deze taak van daaruit naar de gewenste taaklijsten kopiëren door middel van de knop Modeltaken overnemen....

 

3/5/2018 : ActaMaps - Aanklikbare links naar webportaal Onroerend Erfgoed

Vanuit uw ActaMaps rapporten kan je via een aanklikbaar logo, naast de getoonde kaart, direct het GEO-portaal in uw browser openen.
Vanaf 1 mei wordt bij het openen van het geoportaal Erfgoed Vlaanderen direct het overeenkomstige perceel geslecteerd.

Lees meer ...