Uitbreiding ActaMaps - GeoPunt Woningkwaliteit

Ingediend door ThomasN op

Elke ActaMaps opzoeking voor de regio Vlaanderen wordt vanaf 18 maart 2022 uitgebreid met 3 GeoPunt Woningkwaliteit bijlages :

  • Panden met een herstelvordering (Vlaamse Codex Wonen van 2021). De adresgegevens van alle panden waarvoor de Vlaamse Wooninspectie in de strafrechtelijke procedure woningkwaliteitshandhaving een herstelvordering opstelt en waarvoor herstel nog niet is uitgevoerd, zoals opgenomen in het register van herstelvorderingen, kunnen via Geopunt.be nagekeken worden.

    Voor de concrete gegevens over de op het goed rustende herstelvordering, dient evenwel nog steeds het register geraadpleegd te worden via www.wonenvlaanderen.be/woningkwaliteit/register-van-herstelvorderingen

    Omtrent de verplichte opzoeking in het register, zie bericht eNotariaat N4490, van 5 januari 2021.

 

  • Locatie en adresgegevens van woningen die op de Vlaamse inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen staan.

    Het gaat om:
    - woningen die door de burgemeester ongeschikt en/of onbewoonbaar werden verklaard op basis van boek 3 in de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
    - woningen die onbewoonbaar werden verklaard door de burgemeester op basis van artikel 135 van de Nieuwe gemeentewet.

    Een besluit tot ongeschiktheid en/of onbewoonbaarheid wordt uitgereikt indien een woning niet voldoet aan de minimale normen van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit. Dit kan zowel voor eengezinswoningen, appartementen en kamers. In één pand kunnen bijgevolg meerdere woningen op de Vlaamse inventaris staan.

    Een Vlaamse heffing is voor het eerst verschuldigd twaalf maanden na de opname van een pand in de Vlaamse inventaris.
    Elke gemeente kan een eigen belastingreglement uitwerken, van toepassing op de panden uit de Vlaamse inventaris!

    Voor een overzicht van de regelgeving, zie bericht eNotariaat 14997 van 30 augustus 2019.
     
  • Locatie en adresgegevens van woningen met een geldig (niet vervallen) conformiteitsattest (zie omtrent het belang hiervan eNotariaat 16067 van 11 juni 2021).

 

GeoPunt Woningkwaliteit

Woning

Woning

 

Woning