Nationale provisierekening voor uw notarisstudie

Ingediend door FilipVW op

Situering

Als u als notaris een hypothecaire formaliteit of opzoeking aanvraagt, dan moet u vanaf 6 november 2023 werken met een unieke nationale provisierekening(This hyperlink opens a new window). Vanaf die datum gebruiken we enkel die rekening voor de rechten en retributies van de hypothecaire formaliteiten en opzoekingen.

(This hyperlink opens a new window)

Voor de registratieformaliteit verandert er op 6 november 2023 niets. Daarvoor blijft u voorlopig de bestaande provisierekeningen(This hyperlink opens a new window) bij de verschillende kantoren Rechtszekerheid gebruiken.

Meer info hierover vind je ook op het eNotariaat of lees je op de website van FOD Financiën.
 

Provisie storten op de nieuwe unieke provisierekening

Vanaf vandaag kunt u via uw ActaLibra Boekhouding de nodige provisie op deze nieuwe rekening storten. De wijze waarop staat hieronder beschreven:

  • AAII fiche voor de Algemene administratie van Inning en invordering, of AAII

  • Nieuw boekje RZALLE

  • Een provisie storten, via het nieuwe boekje RZALLE

  • Nog een update volgende week

  • Wat volgt later ...

 

 

Algemene administratie van Inning en invordering (AAII)

De nieuwe nationale provisierekening voor notarisstudies wordt beheerd door de Algemene administratie van Inning en invordering, of AAII, waarvoor via de ActaLibra update een aparte persoonsfiche werd gemaakt, met als code AAII.

Om de provisies voor hypothecaire formaliteiten of opzoekingen op de juiste bankrekening BE26 6792 0023 0329 van BPost en de correcte gestructureerde mededeling (GM) te kunnen boeken, werden die gegevens automatisch voor uw kantoor in de AAII fiche ingesteld.

Dit is een door SDP-ActaLibra beheerde fiche, waarvan het bankrekeningnummer en de gestructureerde mededeling niet gewijzigd mogen worden.

Bankrekening : 

AAII bankrekeningnummer

 

Gestructureerde mededeling : 

De gestructureerde mededeling (GM) die zal worden gebruikt voor stortingen van provisies aan deze administratie, vind je terug in de ActaLibra Boekhouding, op het tabblad Boekhouding van die AAII fiche :

GM van AAII

Ook deze GM wordt door de ActaLibra update automatisch ingesteld, en bepaald op basis van uw huidig btw-nummer.

Voor alle zekerheid kunt u deze GM best nog eens nakijken.

 

 

Nieuw boekje "RZALLE"

Vanaf 1 november (in de praktijk vanaf 6 november) worden alle provisies en verrekeningen van kosten voor hypothecaire formaliteiten of opzoekingen, verwerkt in een nieuw Boekje voor externe administraties "RZALLE" - "RZ ééngemaakte provisie", waar RZ staat voor Rechtszekerheid, en ALLE omdat dit boekje vanaf nu voor alle (hypotheek)kantoren rechtszekerheid zal gebruikt worden. 

Op termijn zullen ook de provisies en kosten voor Registratie via deze eengemaakte provisierekening betaald moeten worden. Vandaar RZ in de naam/code, en niet HYP.

U vindt het nieuwe boekje RZALLE vanaf vandaag via Dagboeken externe administraties in de ActaLibra Boekhouding.

Nieuw boekje RZALLE

 

Provisie storten

Een provisie storten doe je net zoals voor andere boekjes van administraties waar u een lopende rekening hebt. 

U klikt op de knop Betalingen, u komt op het overzicht van verrichtingen (dat voor dit nieuwe boekje initieel leeg zal zijn), en u klikt onderaan op de + knop of de F7 toets.

eerste provisie toevoegen

U kiest optie 2. en Enter of Volgende.
Merk op dat het pas vanaf 7 november zal mogelijk zijn om in dit boekje werkelijke kosten te boeken.

optie2 Storting provisie

Dit geeft u onderstaand venster, waar de meeste informatie al staat ingevuld, zoals het bankrekeningnummer waarop gestort moet worden met de juiste GM. U hoeft enkel het te storten bedrag in te geven, eventueel een ander bank-journaal te kiezen en een bestaande of nieuwe banklijst te kiezen, en te bevestigen met Voltooi.

betaling provisie

 

 

Nog een update volgende week

Voor 6 november 2023 volgt er nog een nieuwe ActaLibra update waarin bij het boeken van de werkelijke kosten voor hypotheekkantoren rekening zal worden gehouden met de datum van de administratieve verwerking bij de bepaling van het correcte boekje.

ActaLibra zal dus automatisch zorgen voor een vlotte overgang tussen meerdere HYP-boekjes naar 1 RZALLE boekje.

Met elke update krijg je de nodige toelichting in een begeleidend blogartikel.

 

 

Wat volgt later...

FOD Fin en Fednot hebben webservices voorzien waarmee de verrichtingen op die eengemaakte provisierekening zullen kunnen worden opgevraagd. U kunt die verrichtingen (vanaf 7 nov) alvast via een aparte app op eNotariaat consulteren.

Maar zodra er enige bruikbare data is, start het ActaLibra team een traject om ook die webservices in ActaLibra te implementeren, met de bedoeling de gedetailleerde opvolging van al die stortingen en verrekende kosten op een efficiëntere manier te laten verlopen dan vandaag het geval is. 

Wanneer die uitbreiding er komt, ligt nog niet vast. Een door Fednot gevraagde omschakeling van alle eRegistration webservices naar een nieuwere technologie, moet eerst worden gerealiseerd. 

We houden u in elk geval op de hoogte via onze website https://www.actalibrateam.be/