ActaLibra update juni 2022

Ingediend door FilipVW op

  new release

Overzicht van de aanpassingen in ActaLibra - editie juni 2022

 

Gewijzigde tarifering voor ROG en HYP vanaf 1 juli 2022

ROG?

In deze ActaLibra update worden de nodige aanpassingen voorzien om klaar te zijn voor de gewijzigde tarifering voor recht op geschriften en hypothecaire formaliteiten en opzoekingen. Verder

Automatisch aangepaste en toegevoegde tarieven voor Recht op geschriften (ROG)

In het overzicht van constanten zijn de nieuwe tariefvarianten toegevoegd als ROG standaardtarief en ROG verhoogd tarief.

ROG constanten

 

Wat Hypotheken betreft, zijn dit de wijzigingen (bron Fednot)

HYP Wijzigingen bron Fednot


Kort samengevat:

  • het bijkomend recht van 2€ vervalt vanaf 1 juli 2022.
  • een automatisch aanvullend getuigschrift wordt gratis vanaf 1 juli 2022 

 

Extra lijnen in de ROG-blokjes van uw akteberekeningsmodellen

In alle AKB-modellen waar er sprake is van een ROG blokje, worden extra ROG-lijnen toegevoegd (vooraan het blokje) voor de nieuwe tarieven 50€ en 100€.
Rekening houdend met de aard van het berekeningsmodel, wordt het meest voorkomend tarief standaard op 1 gezet worden. Wil je hierdoor de aktekosten aanpassen of de ROG-lijnen buiten forfait zetten? Volg dan deze handleiding.

ROG lijnen in AKB model

 

Instellen van het bedrag voor een hypothecaire opzoeking

Op het aktekostenblad kom je vanop de HYP-lijnen (binnen het groene blokje voor opzoekingen ) via de "..." knop in de Bedrag-kolom, op onderstaand venster "Samenstelling retributie".
Hierin worden nu standaard de nieuwe tarieven (geldig vanaf 1 juli 2022) getoond :

Hyp Staat tarief 22

Wil je toch nog de oudere tarieven hanteren (omdat je de hypotheekstaat nog vóór 1 juli verwacht), dan kies je bovenaan dit venster in de keuzelijst Tarieven voor de tarieven vanaf 1 jan 2021.

Hyp Staat tarief 20


 

In aktekostenbladen voor akten die nog te verlijden zijn of na 1 juli verleden zijn :

  • worden de nieuwe ROG-lijnen automatisch toegevoegd in het ROG blokje
    en worden de nieuwe tarieven bovenaan het blokje gezet, en de oudere tarieven (< 1/7/22) onderaan het blokje gezet.

    ROG lijnen in AKB

 

  • Als er nog provisies staan volgens de oudere ROG- of HYP- tarieven, dan krijg je een waarschuwing 

    Bij het openen of herrekenen van een aktekostenblad (AKB) vergelijkt ActaLibra de gehanteerde ROG- en HYP-bedragen met de geldende tarieven.
     
    • Wanneer de aktedatum 1 juli of later is, of we zijn reeds 1 juli gepasseerd,  dan verwacht ActaLibra de nieuwe tarieven.
       
    • Valt de aktedatum vóór 1 juli dan verwacht ActaLibra de oude tarieven
       
    • Is de aktedatum nog niet gekend dan verwacht ActaLibra dat de akte pas na 1 juli zal verleden worden, en gelden de nieuwe  tarieven
      Zal de akte toch nog vóór 1 juli verleden worden, stel dan de geplande aktedatum in op de dossierfiche. Zo zal ActaLibra in het AKB de oude tarieven voorstellen.
       
    • Zolang de akte nog niet verleden is, staat er in het AKB ook geen aktedatum. Als in de dossierfiche al een geplande aktedatum staat ingesteld, dan wordt die bepalend voor het kiezen tussen de oude of nieuwe tarieven


       
  • Wanneer de gehanteerde bedragen niet de verwachte tarieven zijn, krijg je bovenaan een waarschuwing te zien. Hieronder enkele voorbeelden:

    Warning ROG (1)


     
  • Voor de meeste Waarschuwingen krijg je ook een Bijwerken-knop om automatisch de nodige correctie(s) te doen

    Wanneer je de muis boven de Bijwerken-knop houdt, krijg je alvast een Hint met de aanpassing(en) die zal(zullen) gebeuren :

    Bijwerken ROG 1 Hint

    Klik je op Bijwerken, dan wordt de (eerste) lijn die zal worden gewijzigd automatisch geselecteerd, en moet je nog es bevestigen:

    Bijwerken ROG 1 Confirm



    Ook voor HYP-tarieven, krijg je zo'n meldingen. Bv.

    Bijwerken HYP 1 Hint Confirm


    Je kan zo'n meldingen ook gewoon sluiten via het kruisje rechtsboven. Wanneer het AKB terug opent, zal deze melding terugkomen... Je kan die uiteraard ook gewoon negeren.
    In de loop van de komende dagen en weken, zodra de juiste tarieven gehanteerd werden, zullen deze meldingen ook steeds minder verschijnen.

    Warning Close

 

 

Bij het aanvragen van hypotheekstaten via de SSH-module

  • Vanaf 1 juli 2022 worden automatisch aanvullende aanvragen standaard gratis, en kunnen die onmiddellijk verzonden worden, aangezien die kosteloos zijn en er dus ook geen eventuele voorafgaandelijke betaling meer hoeft te gebeuren.

    HYP Auto Free TeVerzenden
     
  • Vanaf 1 juli 2022 kan je ook zelf opteren voor een gratis opzoeking in het kader van een onroerende akte van erfopvolging (onder de voorwaarden zoals beschreven in BS 30/05/2022, blz. 45172)
    Dit kan je aangeven bij het opmaken van een nieuwe SSH-aanvraag:

    SSH Full Free Checkbox

    Bij het bewaren van zo'n gratis aanvraag moet je je ook nog akkoord verklaren met de door de wetgever opgelegde voorwaarden: 

    SSH Full Free Confirm

    Klik Ja om deze verklaring te bevestigen. Via de Help-knop wordt je naar bijkomende Juridische info geleid op eNotariaat.

     
  • Bij het verzenden van zo'n aanvraag, zal ActaLibra (zoals door FOD Fin is gevraagd) automatisch (achter de schermen) deze verklaring toevoegen aan de beschrijving van het eerste goed in de aanvraag.
    Zolang deze aanvraag niet verzonden is, kan je via de knop Aanvraag wijzigen dit vinkje terug AF of toch AAN zetten.

    SSH knop Aanvraag wijzigen

 

 

Opmaken van een provisiebrief of afrekening 

AKB To Excel

Ingeval van een multi-AKB afrekening probeert ActaLibra nu automatisch de juiste AKBs te koppelen, geselecteerd uit alle AKBs van de dossier-cluster,  en rekening houdend met het verwachte type van elk AKB.

AKB 2 Excel AutoSelectieFromCluster
 

Ook om vlotter een ander of extra AKB uit de dossiercluster te kiezen, werd de Zoeker - hier te openen via de "..." knop in de kolom Aktekostenblad - ook verbeterd.
Nu wordt niet meer enkel naar AKBs gezocht binnen het dossier uit het gekozen AKB, maar krijg je ook alle aktekostenbladen voor dossiers waarin de zelfde partijen optreden.

Zo vind je (wellicht) sneller het kostenblad waar je naar op zoek bent.
 

 

Facturatie van of voor plaatsvervangende notaris

Op niveau van de persoonsfiche wordt dankzij de NOT-fiche-updates door SDP ActaLibra het verband tussen de plaatsvervanger en de vervangen notaris automatisch up-to-date gehouden met NotaBase, de authentieke bron van Fednot.
Met deze ActaLibra update wordt nu ook voor plaatsvervangers een betere ondersteuning geboden bij facturatie van te betalen en te ontvangen erelonen.
Treedt een plaatsvervangende notaris op als confrater of minuuthouder in het dossier, dan zal ActaLibra nu automatisch voorstellen om op de vervangen notaris te boeken met diens gegevens (naam en BTW-nummer).

Zo is bv. notaris Nathalie Velghe momenteel plaatsvervangend notaris voor ere-notaris Marc Allard
Als notaris Velghe als plaatsvervanger tussenkomt, zal automatisch de 'juiste' fiche van ere-notaris Marc Allard voorgesteld worden om de te ontvangen erelonen op te boeken.


 

En als notaris Velghe als plaatsvervanger minuuthouder is, zal ook de fiche van ere-notaris Marc Allard voorgesteld worden om de te betalen erelonen aan te factureren :
 


 

Let op:
Voor een plaatsvervangende notaris kunnen er 2 NOT-fiches zijn: Een fiche als plaatsvervangend notaris, maar mogelijks ook een NOT-fiche als 'gewone' notaris, al dan niet gelinkt aan een eigen associatie.
Bij het selecteren van de notaris als partij in het dossier, moet je wel de juiste fiche kiezen. Enkel dan zal de facturatie ook correct verlopen.

bv.

FinderPlaatsvervanger

 

 

 

SSH dashboard

Sinds de introductie van de SSH-module in ActaLibra zijn er al honderdduizenden aanvragen voor hypotheekstaten via deze ActaLibra module aangevraagd en opgehaald. Dankzij deze module werd het aanvragen van staten gemakkelijker, sneller en efficiënter en werd ook de ganse workflow voor het betalen en opvolgen van de kosten naadloos geïntegreerd met andere modules in ActaLibra. Sinds enige tijd wordt ook de PDF van de aanvraag zelf automatisch opgehaald en in het dossier geklasseerd. 

Ondanks het gemak en eenvoud van werken, komt het toch nog es voor dat er via de online SSH-app op eNotariaat een hypotheekstaat aangevraagd wordt. We raden dat niet aan, maar het is natuurlijk niet verboden.
Daarom worden ook die aanvragen door ActaLibra opgehaald en zijn die ook in het ActaLibra SSH-dashboard te zien. Maar omdat de brongegevens van die zo'n aanvraag niet in ActaLibra bestaan, kan je van zo'n aanvraag geen Kopie-aanvraag maken, of de Details bekijken.

Om zo'n online gemaakte aanvragen beter te herkennen, verschijnt nu onderaan het SSH-dashboard een melding:
    NL: Deze aanvraag werd online in de eNotariaat SSH applicatie gemaakt.
    FR: Cette demande a été créée en ligne dans l''application SSH sur eNotariat

 

 

eRegistration 3.4

In deze update wordt ook alle meta-data (akte-types, categorieën en subcategorieën, types partijen en hoedanigheden, documenttypes) up-to-date gebracht met de laatst in productie gebrachte versie 3.4 van eRegistration.

Deze hoedanigheid is toegevoegd:

  • NL: Erfgenaam/Bijzondere legataris/Langstlevend echtgenoot
  • FR: Héritier/Légataire particulier/Conjoint

en is bruikbaar voor aktetype: 

  • NL: Akte van erfopvolging
  • FR: Acte d'hérédité

 

Er werden drie nieuwe aktetypes gedefinieerd, die operationeel worden vanaf 01/07/2022

UniqueID

CategoryLabelFR

CategoryLabelNL

SubCategoryLabelFR

SubCategoryLabelNL

TT-UID-261

Acte d'hérédité

Akte van erfopvolging

Acte d'hérédité

Akte van erfopvolging

TT-UID-262

Acquisition légale de droits réels

Wettelijke verkrijging van zakelijke rechten

Acquisition légale de droits réels

Wettelijke verkrijging van zakelijke rechten

TT-UID-263

Droit conventionnel de préférence, de préemption ou d'option sur un droit réel

Conventioneel voorkeur-, voorkoop- of optierecht op een zakelijk recht

Droit conventionnel de préférence, de préemption ou d'option sur un droit réel

Conventioneel voorkeur-, voorkoop- of optierecht op een zakelijk recht

 

Er waren ook nog deze oudere correcties te doen voor eReg 3.3.8, o.a. aktetypes TT-UID-243 en TT-UID-244 (geen Immo) worden vervangen door TT-UID-259 en TT-UID-260 (Immo)

UniqueID

CategoryLabelFR

CategoryLabelNL

SubCategoryLabelFR

SubCategoryLabelNL

Start date

End date

TT-UID-243

Vente Publique

Openbare Verkoop

PV de non-exercice du droit de préemption par le fermier (vente publique)

PV van vaststelling niet-uitoefening voorkooprecht pachter (openbare verkoop)

13/09/2019

13/02/2022

TT-UID-244

Vente Publique

Openbare Verkoop

PV d'exercice du droit de préemption par le fermier (vente publique)

PV van vaststelling uitoefening voorkooprecht pachter (openbare verkoop)

13/09/2019

13/02/2022

TT-UID-259

Vente Publique

Openbare Verkoop

PV de non-exercice du droit de préemption

PV van vaststelling niet-uitoefening voorkooprecht

20/01/2022

 

TT-UID-260

Vente Publique

Openbare Verkoop

PV d'exercice du droit de préemption

PV van vaststelling uitoefening voorkooprecht

20/01/2022

 

 

Extra eDeed documenttypes

Voor gebruik bij de eDeed in de DossierManager, zijn nu ook deze twee extra documenttypes in ActaLibra beschikbaar voor upload naar het eDossier:

eDeed Doc types

 


 

Nieuwe webservice-gateway bij Fednot

Vanaf eind juni 2022 schakelt Fednot IT de toegang tot de webservices voor eRegistration, voor SFB/ASF en voor ConsultImmo over naar een nieuwe 'gateway'.
Hiervoor moest het ActaLibra dev-team de implementaties van deze webservices in ActaLibra aanpassen, onder andere voor een gewijzigde vorm van beveiliging en authenticatie.

Het schakelen naar deze nieuwe gateway gebeurt in ActaLibra automatisch.