Aanpassingen Notarieel Fonds

Ingediend door GatienB op

fednotlogos

 

 

Voor akten verleden vanaf 08/04/2024 gelden enkele nieuwe regels wat betreft het Notarieel Fonds. 

Zo geniet je nu ook een subsidie van 50 EUR bij verkopen tot 60.000,00 EUR en wordt de vordering van het Notarieel Fonds bij kosteloze verwerping nalatenschap verhoogt van 100 EUR incl. btw naar 200 EUR excl. btw (ofwel 242 EUR incl. btw). 

We hebben daarvoor het noodzakelijke in de akteberekeningsmodellen aangepast.

Je doet er echter goed aan om te controleren of deze goed en volledig is uitgevoerd. De update doet enkel zijn werk als jouw bestaande akteberekeningsmodel(len) voldoende op onze standaard lijkt.
 

Wat moet je juist controleren? De verantwoordelijke van de akteberekeningsmodellen in het kantoor gaat volgende 2 punten na:

1. Schaal S319 NFN subsidie

S319


2. Akteberekeningsmodel VVNAL (of je eigen variant)

Gezien een kosteloze verwerping nalatenschap kosteloos dient te blijven voor de client, moet je je aktekosten (of eventuele andere kosten die standaard rekent) aanpassen in functie van de vordering die ontvangt. Met andere woorden voor dergelijke akten vanaf 08/04/2024 ontvang je bij de trimestriële afrekening 242 EUR incl. btw dus zal jouw totaal van kosten (ereloon, aktekosten, kosten aan derden, vacaties,...) ook 242 EUR incl. btw (of 200 EUR excl. btw) moeten bedragen.

Pas dus indien nodig je formule in functie hiervan aan. 

Meer uitleg over het aanpassen van de akteberekeningsmodellen vind je hier: https://www.actalibrateam.be/nl/book/akteberekeningsmodellen-aanpassen/846
 

Opmerking

Voor diegenen waarbij de update wel gelukt is werd jouw originele lijn voor 'Aktekosten kosteloze verwerping' voor een bedrag van 82,64 EUR (=100 EUR incl. btw) vervangen door het nieuwe bedrag van 200 EUR. Moet je toch aktekostenbladen maken voor akten verleden voor 08/04/24 zal je handmatig het bedrag voor aktekosten moeten aanpassen.

De lijn voor 'Vordering Notarieel Fonds' kan wel automatisch bijgewerkt worden bij het correct invullen van de aktedatum in aktekostenblad.