Verwerking trimestriële afrekening NFN

Ingediend door GatienB op

Deze maand krijg je de eerste trimestriële afrekening van het Notarieel Fonds. Je vindt er een samenvatting van de afgelopen maanden terug waarbij er een interventie is met het Notarieel Fonds, als een eerste deel van jaarlijkse bijdrage aan het Notarieel Fonds.

Volgens het document 'Hervorming Notarieel Fonds - boekhoudkundige verwerking' enkele maanden geleden gepubliceerd op e-notariaat, kan je dit als volgt verwerken:

trimestriële factuur NFN bh verwerking

Wij adviseren echter om dit op een andere manier te boeken. Boek de trimestriële afrekening als één gehele aankoopfactuur in, dus niet enkel de (jaarlijkse) bijdrage maar ook het saldo te ontvangen/betalen NF. Let op, voor de boekingen op 416890 of 458890 zet je de 'BtwAard' op 'buiten maatstaf'. Hierdoor heb je het voordeel dat je het boekstuk als 1 betaling op de banklijst kan zetten en je nadien geen diverse boeking op een 416890 of 458890 dient uit te voeren. Bovendien werden deze laatste 2 grootboekrekeningen reeds via een eerdere update toegevoegd als boekingsvoorstel bij het boeken van een aankoopfactuur voor de persoonsfiche Notarieel Fonds.

 

Voorbeelden:

 

Te betalen:

Te ontvangen: