Microsoft Word - ActaLibra invoegtoepassingen

Ingediend door ColetteP op

 

word macrobeveiliging

Wie onlangs updates kreeg van Microsoft Office op zijn/haar PC kan geconfronteerd worden met foutmeldingen op het moment dat je een document opent of aanmaakt vanuit ActaLibra of bij gebruik van de merge-functie. 

Ook bij gebruik van de knop "Bericht naar dossier" om vanuit Outlook een e-mail bericht en bijlagen naar een ActaLibra-dossier over te brengen kan je een foutmelding krijgen.

Bij interactie tussen Microsoft Word en ActaLibra worden er macro's gebruikt. Deze macro's zijn invoegtoepassingen van ActaLibra die op elke PC werden geïnstalleerd, te zien onder het tabblad Invoegtoepassingen.

iconenbalkje macro

 

Naar aanleiding van deze recente update van Microsoft Office - wil Microsoft alle macro's nu standaard uitschakelen. Ook de macro's die door ons digitaal getekend zijn worden jammer genoeg tegengehouden. Het is best mogelijk dat momenteel slechts één of enkele personen op kantoor er last van hebben. Deze update was onaangekondigd en wij zoeken naar een oplossing.

De waarschuwingsvensters die je te zien krijgt, zien bv. er als volgt uit:

 

1) Er is een ernstige fout opgetreden....   Wilt u dit toch openen?

macrosnot openen

Standaard wordt dus voorgesteld om dit niet te openen (Neen).  Je moet hier dus zelf Ja klikken om deze macro in de Word-sessie in te laden. 

 

2) Er is een probleem opgetreden met de invoegtoepassing c\users\....... Wilt u de invoegtoepassing nu uitschakelen?

wilt u uitschakelen

 

Hier wordt standaard Ja voorgesteld maar moet je Nee klikken om te verhinderen dat de macro wordt uitgeschakeld.

Je kunt dus een melding krijgen voor alle macro's van SDP - ActaLibra

  • MacrosNot.dot
  • sdp97.dot
  • Afrekening-Décompte.dot
  • en ook sdpblauwbriefje.dot (dat achter de schermen werkt en niet te zien is als iconenbalkje onder de Invoegtoepassingen)

(Zijn er op jouw PC ook macro's geïnstalleerd van bv. een printerleverancier of de leverancier van een vorig softwarepakket, dan kan je ook over deze macros dezelfde waarschuwingen zien.)

 

In afwachting van een oplossing of omzeiling van het ongewilde uitschakelen van de macro's, willen we hier even op een rijtje zetten wat je zelf kan doen om de macro's weer in te schakelen en dus zo het probleem op te lossen wanneer het zich voordoet:

 

  1. Sluit Microsoft Word af
  2. Open Taakbeheer
    Klik op de Windowsknop links onderaan in jouw scherm en typ "Taakbeheer".
    taakbeheer starten
    en kijk na of Word nog een 2de keer of 3de keer draait .  Kijk dit ook onder het tabblad Details. Klik Winword.exe aan en klik op Beëindigen.

    beeindigen

     
  3. Start nu Word opnieuw.
  4. Kijk na of er macro's zijn uitgeschakeld : Ga naar Bestand>Opties>Invoegtoepassingen. Klik de lijst onderaan bij Beheren open en kies voor Uitgeschakelde items en klik op Start.

uitgeschakelde items weergeven

 

        5. Klik in dit lijstje de uitgeschakelde invoegtoepassingen van SDP aan (alles met SDP in de naam + MacrosNot + Afrekening-Décompte, andere documenten mag u laten staan). Klik vervolgens op de knop Inschakelen en sluit het venster.

 

inschakelen
 

    6. Herstart Word en kijk onder het tabblad Invoegtoepassingen: daar moet je nu de iconenbalkjes met o.a. de Merge-knop weer zien staan.

    7. Test de macro's door een document te openen vanuit ActaLibra of een document te mergen.

 

 

Ook de functie in Outlook Bericht naar dossier zou terug moeten werken aangezien deze de macro's in Word gebruikt om de mail en de bijlagen naar het dossier over te brengen
 

 

Tip : probeer de  Word-sessie open te houden gedurende de ganse dag: sluit et document dat je niet meer nodig hebt met de sneltoets Ctrl+W (of via Bestand-->Sluiten) in de plaats van het kruisje rechts boven aan te klikken.

Met Ctrl+W wordt het document gesloten maar de Word sessie blijft open. Je kan vervolgens ActaLibra in de taakbalk aanklikken om deze weer op de voorgrond te plaatsen.

 

 

Opmerking:

Had je al meerdere pogingen gedaan om ene document te openen of te mergen, maar je hebt de waarschuwingsvensters weggeklikt, dan krijg je misschien nog andere foutmeldingen zoals : Er is een communicatiefout opgetreden, de  RPC kan niet uitgevoerd worden of Deze macro kan niet uitgevoerd kan worden.  

Als het niet lukt om deze vervelende ongemakken zelf weg te werken, blijven we uiteraard steeds bereid om te helpen. Bel dan meteen naar onze HelpDesk op 056 60 93 61.