Kredietaktemodellen

Ingediend door ColetteP op

banken

Kredietaktemodellen

Vanaf heden beschikken alle kantoren die al intekenden voor de nieuwe ActaLibra gebruiks- en supportlicentie over een collectie kredietaktemodellen. Alle modellen werden voorzien van mergevelden voor de aanduiding van de partijen en de goederen, het jaartal, de aanhef met vermelding van de notaris en de bedragen uit het AKB. Bovendien is elk model ook voorzien van clausulevraagcodes zodat de gebruiker op basis van het antwoord op de verschillende vragen vlotjes de juiste clausules kan invoegen in het akteontwerp.

 

Het ActaLibra-team staat in voor het up-to-date houden van deze collectie. Voor het aanbod (welke modellen van welke banken en de inhoud van de akten), zijn we afhankelijk van de medewerking van de banken. 

 

Welke banken?

Document opmaken via taak in de takenlijst van het dossier

Versiebeheer van de modellen

Mergevelden en gebruikte hoedanigheden

Clausulevragen

Lay-out van de akte

 

 

Welke banken?

Concreet gaat het momenteel over aktemodellen voor kredieten en mandaten van de volgende banken: 

  • Argenta Spaarbank NV
  • Axa Bank Belgium NV
  • Belfius Bank
  • BNP Paribas Fortis NV
  • Crelan
  • DVV
  • ING
  • KBC
  • P&V

Er zijn door deze banken modellen ter beschikking voor zowel beroepsdoeleinden als privédoeleinden en dit in beide landstalen.

 

 

Document opmaken via taak in de takenlijst van het dossier

Om het document te maken, ga je zoals gewoonlijk via de taaklijst en gebruik je daar de (nieuwe) taak "Akte opmaken - model SDP".  Deze taak vervangt de oude taak "Akte krediet opmaken".  Aan de nieuwe taak werd het pad naar de nieuwe kredietmodellencollectie van SDP gekoppeld. 

(In de reeds lopende dossiers werd de bestaande taak "Akte opmaken" NIET hernoemd maar wordt wel de map naar de nieuwe modellen geopend.) 
 

taak akte opmaken

Van hieruit kan je doorklikken naar het gewenste aktemodel in de map de bank.

Voor modellen van andere banken - niet beschikbaar in deze SDP collectie - kan je in bovenstaand venster navigeren naar de map met eigen modellen van jouw kantoor.

 

Opmerking: wie beschikte over een taak met verwijzing naar eigen modellen, zal deze (oude) taak nog steeds terugvinden via de knop Taken overnemen.  Deze taak, eigen aan het kantoor, werd in de modeltakenlijst op niet standaard gezet. 

 

Indien als dossiertaal Frans werd ingesteld, gaat de map open met de Franstalige modellen. 
 

Franse modellen

 

 

Versiebeheer van de modellen

In de mapjes van elke bank, vind je de modellen die door deze banken beschikbaar werden gesteld.         
Je zal hier - volgens de beschikbaarheid - de submappen Beroepsdoeleinden en/of Privédoeleinden vinden en onder deze mappen de submappen Krediet en/of Mandaat.

In deze mappen kan je telkens één of meerdere versies vinden: de meest recente versie alsook de oudere versies zodat deze ook kunnen gekozen worden (naargelang de datum waarop de kredietovereenkomst getekend werd). Je ziet de publicatiedatum van de bank op het einde van de bestandsnaam.    
     
versienummer         

 In dit blogartikel vind je uitleg over de aanpassingen aan onze collectie kredietaktemodellen naar aanleiding van een update.  Voeg deze pagina toe aan jouw internetfavorieten.

 

Mergevelden en gebruikte hoedanigheden

In de modellen wordt voor de beschrijving van de identiteit van de cliënten gebruik gemaakt van nieuwe hoedanigheden. In een vorige update van ActaLibra werden in elk kantoor de volgende hoedanigheden toegevoegd:

  • kredietnemer_lastgever_kahv
  • hypotheeksteller_kahv
  • tussenkomende_partij_kahv

Deze hoedanigheden zijn equivalent gemaakt met de bestaande hoedanigheden in jouw kantoor (zoals kredietnemer, lastgever, enz. ). Op deze wijze kan de merge de hoedanigheden die in jouw kantoor gebruikt worden onder het tabblad partijen, zoals bv "kredietnemer", herkennen.

 

Je vindt in de modellen de volgende mergevelden:

  • A_JAARTAL
  • Datum verlijden
  • A_NOTARISHOOFDING
  • A_IDENTITEIT kredietnemer_lastgever_kahv (crédité_mandant_acmh)
  • A_IDENTITEIT hypotheeksteller_kahv (affectant_hypothécaire_acmh)
  • eventueel A_IDENTITEIT tussenkomende_partij_kahv  (partie_intervenante_acmh)
  • A_AANDUIDING_GOED
  • OORSPRONG_GOED
  • AKB-bedrag HOOFDSOM
  • AKB-bedrag AANHORIGHEDEN

 

- De tekstblok A_JAARTAL wordt in vele kantoren ook voor andere aktemodellen gebruikt.  Deze tekstblok moet door elk kantoor zelf jaarlijks aangepast worden aangezien deze op maat is gemaakt. Lees hier hoe je die aanpassing doet indien het gemergde jaartal verouderd is.

 

- Voor de aanhef in de akte, werd voor de vermelding van de notaris geopteerd voor de tekstblok A_NOTARIS_HOOFDING die bij alle ActaLibra-klanten bestaat. De tekst ziet er standaard als volgt uit:

"Voor mij, notaris %titularisnaam met standplaats te %KANTOOR_GEMEENTE" . 

 

- De mergevelden AKB-bedrag hoofdsom en AKB-bedrag aanhorigheden halen de bedragen op uit het aktekostenblad, met name de bedragen die werden ingevuld onder het tabblad parameters van het AKB.

 

 

Clausulevragen

Behalve het invullen van de gegevens via de mergevelden, werden deze modellen ook voorzien van clausulevragen. Dit systeem laat de gebruiker toe om tekst die niet van toepassing is snel te schrappen.         
Bij de merge worden de clausules overlopen en kan de gebruiker via een interactief venster vragen beantwoorden zodat uiteindelijk enkel nog de relevante tekst overblijft.

Een voorbeeld: 
 

clausulevraag

 

In bovenstaand voorbeeld krijg je bij de merge een venster met de vraag "Op wiens goed wordt er een hypotheek gevestigd?.  Je hebt de keuze tussen 2 antwoorden. Er werd hier gekozen voor het antwoord  "De kredietnemer" en bevestigd met de knop OK.

Alle overbodige tekst tussen de clausulecodes wordt dan geschrapt. Enkel de tekst  "De kredietnemers, tevens de hypotheekverleners"  die bij de gemaakte keuze hoort, blijft staan.

 

Na de beantwoording van alle vragen, worden de klassieke mergevelden ingevuld: (A_JAARTAL,  A_IDENTITEIT van de partijen, A_AANDUIDING_GOED enz.. In het voorbeeld hierboven: de hoofdsom.

 

Voor een groot aantal van de vragen in de modellen, zal je in de plaats van een keuzelijstje met meerdere mogelijkheden, eerder op een JA of NEE knop klikken. Naargelang je keuze blijft dan de bijhorende tekst staan (of helemaal geen tekst indien van toepassing bij antwoord NEE zoals in onderstaand voorbeeld).  
 

janeevraag

 

Belangrijke tip!

In elk model vind je meerdere vragen die bij gebruik van de mergeknop na elkaar verschijnen.

Zit er een vraag tussen waarop het je antwoord nog niet kent, gebruik dan de knop Overslaan

overslaan

Zo blijft de clausulevraagcode in de tekst staan en kan je later (als je over meer informatie beschikt) deze vraag apart beantwoorden. Als je wel een (verkeerd) antwoord geeft, verdwijnt immers alle andere tekst en kan je deze niet meer terughalen.

Om achteraf de nog niet beantwoorde vragen te behandelen, gebruik je in het lint in Word : Invoegtoepassingen->ActaLibra>Clausulemerge. 
 

aparte clausulemerge

 

 

 

Lay-out van de akte

De uitgeleverde aktemodellen staan in de lay-out zoals ter beschikking gesteld door de banken zelf. Wel werd de tekst in de stijl "Standaard" gezet.

In vele van deze modellen is de Standaard stijl het lettertype Times New Roman in een bepaalde grootte.

Wil je jouw aktedocument liever in de Standaardstijl zetten zoals op kantoor gehanteerd wordt? Dan kan je dit snel aanpassen met één van onze macro's in Word: Akte lay-out A4  instellen.  

layout 
 

Deze zal het document koppelen aan het Word-sjabloon Akte.dot (in de map T:\Modellen\Werkgroepsjablonen).

Hiermee wordt  het lettertype overgenomen dat standaard staat in dit sjabloon.  Ook de marges en de ingestelde insprong voor een nieuwe paragraaf worden automatisch overgenomen van het sjabloon.  
 

Eigen logo's of opmaakelementen eigen aan jouw kantoor moet je zelf in de modellen voorzien. 

 

 

 

Tot slot: Deze kredietaktemodellen worden informatief ter beschikking gesteld door SDP-ActaLibra. Ondanks de zorg en aandacht die wordt besteed aan het merge-klaar maken, kan SDP-ActaLibra niet garanderen dat deze modellen steeds foutloos, volledig en actueel zijn. Zodoende kunnen aan het gebruik van de aangeboden modellen geen vorderingsrechten ten opzichte van SDP-ActaLibra worden verleend en aanvaardt zij geen aansprakelijkheid voor de schade of nadelige gevolgen die in voorkomend geval zouden voortvloeien uit het gebruik van één of meer van deze modellen in de praktijk.