Indexering van tarieven vanaf 1 jan 2024 - laatste update op 28 dec

Ingediend door FilipVW op

Het ActaLibra team brengt u deze update waarin de reeds aangekondigde tariefwijzigingen voor 2024 automatisch in ActaLibra worden voorzien. 

 

In dit artikel :

  • Laatste update ... 
  • Huidig of nieuw tarief in functie van datum-akte en datum-verzending
  • Welke nieuwe tarieven werden toegevoegd
  • Aangepaste retributies voor hypothecaire opzoekingen
  • De gepaste tarieven gebruiken voor formaliteiten
  • Een datum veranderen naar een andere tarief-periode
  • Bepaalde herrekeningen in het AKB blokkeren
  • Tarief-aktedatum verschilt van de aktedatum

 

 

update van 28 dec

In de update van 28 dec

  • worden ook de schalen voor berekening van Waalse registratierechten geïndexeerd, voor akten met een compromisdatum vanaf 1 jan 2024. Hiervoor is nu ook de "compromisdatum" toegevoegd in het recent geïntroduceerde systeem van tarief-datums voor de berekening van het aktekostenblad. 

 

update van 6 dec

In de update van 6 dec

  • worden de definitieve FOD Fin tarieven voor 2024  gebruikt
  • zijn de nieuwe hypothecaire retributies beschikbaar in vanuit het AKB

en werden enkele gemelde fouten en ongemakken weggewerkt:

  • AKB-Provisie wordt opnieuw correct berekend
  • Forfait-basis (op aktekosten) kan opnieuw met de hand gewijzigd worden

 

 

Huidig of nieuw tarief in functie van compromis-datum, datum-akte en datum-verzending

Met de update van vandaag worden nieuwe tarieven voorzien voor kosten die in ActaLibra worden bewaard als akteconstanten, als tarieven in schalen, en als forfaitaire-aktekosten-bedragen.  

Ditmaal hanteren we een nieuwe methode om tariefwijzingen in te voeren. De huidige tariefbedragen blijven bewaard en de nieuwe tarieven/bedragen worden toegevoegd met een datum-vanaf en een "datum obv"-kenmerk dat aangeeft of het de compromis-datum is, de datum van de akte is, of de datum van de verzending (naar eReg) is die bepaalt welk tarief zal gebruikt worden.    

Om in een aktekostenblad de juiste tarieven te hanteren, volstaat het aan te geven op basis van welke compromis-datum, akte-datum en verzend-datum de passende tarieven moeten gebruikt worden. 

Hieronder bekijken we dit alles in detail. 

 

Welke nieuwe tarieven werden toegevoegd?

Hier de recentste tarieven, zoals ontvangen van FOD Fin op 5/12/2023.

tarieven van FOD Fin

 

Onderstaande tabellen hernemen deze tarieven in ActaLibra :

Constanten die in deze update een (extra) nieuwe waarde krijgen :

constanten

 

Schalen die in de update van 6 december (extra) nieuwe waardes krijgen :

Schalen

ActaLibra beheerders met toegang tot de AKB-modellen kunnen de huidige en nieuwe bedragen van deze schalen raadplegen via het tabblad Schalen bij akteberekeningsmodellen. 

Schaaltarief vanaf ...

Deze nieuwe schaalkenmerken - "datumtarief obv" en "schaal-datum vanaf / tem" - zijn niet aanpasbaar, en kunnen enkel via ActaLibra updates worden gewijzigd of aangevuld. Gelieve dus geen pogingen te ondernemen om hier zelf aanpassingen aan te brengen. Stuur gerust een email naar onze helpdesk indien u wijzigingen of aanvullingen wilt voorstellen. Graag dan ook de nodige documentatie, liefst met referenties naar de officiële bron, toe te voegen aub.   
 

De schalen voor de berekening van Waalse registratierechten die in de update van 28 december nieuwe waardes krijgen, zijn:

schalen Waalse registratierechten

 

Ook de voor aktekosten gehanteerde Forfait-bedragen F750, F550 en F275 worden in 2024 geïndexeerd naar F813, F596 en F298 mits het een van de AKB-modellen betreft die onder de indexering valt. Die AKB-modellen zijn :

forfait aanpassing in deze modellen

Voor andere AKB-modellen kunt u nog steeds zoals voorheen zelf het forfaitbedrag aanpassen in de Forfait-formule.

 

 

Aangepaste retributies voor hypothecaire opzoekingen

In het aktekostenblad krijg via de "..." knop bij het Bedrag van hypothecaire opzoekingen het venster "Samenstelling retributie" te zien. Hier zijn nu ook de retributies "vanaf 1 jan 2024" beschikbaar via het keuzemenu rechtsboven. 

retributies voor hypothecaire opzoekingen

Merk op dat ActaLibra geen controle doet op deze retributiebedragen. U moet er dus zelf voor zorgen dat  u de juiste tarieven kiest in functie van de datum van uw aanvraag of aanvragen. Via bovenstaand venster volstaat het de juiste tariefperiode te kiezen, en de rest wordt voor u berekend.

Ook in het SSH-dashboard zullen de te provisioneren bedragen voor alle opzoekingen vanaf 1 jan 2024 op basis van de nieuwe retributies worden berekend en getoond.

 

 

De gepaste tarieven gebruiken voor formaliteiten

Met de introductie van nieuwe tarieven naast de huidige tarieven, hebben we de mogelijkheid geïntroduceerd om vlot te kunnen schakelen. Ook de schalen voor berekening van de Waalse registratierechten worden gewijzigd voor akten met een compromis-datum vanaf 1 jan 2024.

Bovenaan de berekening van elk kostenblad vind je een extra panel "Tarieven te hanteren, in functie van".

tarief-datums

Deze drie datums bepalen welke tarieven u wenst te hanteren voor dit AKB. Zoals hogerop aangegeven schakelen sommige tarieven in functie van de aktedatum, in functie van de compromisdatum, terwijl andere tarieven schakelen in functie van de verzenddatum. De verzenddatum moet steeds op of voorbij de aktedatum vallen.

Bij deze update krijgen alle AKB's een aktedatum en verzenddatum toegekend. Voor akten die al een verlijdensdatum hebben vóór 1 november 2023, wordt dit panel niet weergegeven. Binnen enkele maanden zal dat ook zo zijn voor nieuwe AKB's en akten die verleden werden op of na 1 februari 2024. 

De compromisdatum kan je best zelf instellen via de taak "compromisdatum inschrijven" in het dossier. Is er zo geen taak, of heb je de datum daarop (nog) niet ingesteld, dan neemt ActaLibra hiervoor de datum van de opening van het dossier. Maar je kan ook bovenaan het aktekostenblad ook deze compromis-tariefdatum zelf instellen, en zo vastleggen.
Momenteel zijn het enkel de schalen voor berekening van de Waalse registratierechten die veranderen zodra de compromisdatum in 2024 valt. 

Zolang je niet zelf de compromisdatum hebt ingesteld, wordt die in het panel hierboven in het grijs weergegeven. Voor akten met Waalse registratierechten, zorg je er beter voor dat je zelf de correcte compromisdatum instelt. Enkel dan zal ActaLibra de berekening van de Waalse registratierechten correct kunnen doen, en u zo nodig voorstellen die automatisch aan te passen.

Zodra er opnieuw andere nieuwe tarieven in voege komen, zal dit panel terug beschikbaar zijn.

 

 

Een datum veranderen naar een andere tarief-periode       

In het voorbeeld hierboven staan beide datums op 4/12/2023, heeft het panel een onopvallend kleur, en is de knop AKB bijwerken niet actief. Dat betekent dat ActaLibra in de berekening van het AKB enkel tarieven aantreft die overeenstemmen met de tarieven obv aktedatum en verzenddatum in 2023. M.a.w. dat er niets te veranderen valt aan het AKB. 

Zodra u daar bv. de tarief-aktedatum op 1/1/2024 instelt, wordt de tarief-Verzenddatum automatisch doorgeschoven naar die zelfde (latere) datum, en zal ActaLibra automatisch en instant berekenen wat de impact is van deze gewijzigde datums op de te hanteren tarieven. Zodra de tarief-datums een impact hebben, zal de knop "AKB Bijwerken" actief worden, en wanneer je de muiscursor boven die knop houdt, krijg je als hint een samenvatting te zien van alle wijzigingen die deze tarief-datums teweeg brengen. In dit voorbeeld ziet dat er als volgt uit : 

impact van de gewijzigde tarief-datums

Wanneer je op de knop "AKB Bijwerken" klikt, krijg je de vraag om de omrekening te bevestigen, met nogmaals deze samenvatting van de aanpassingen. Antwoord je Ja, dan worden al deze deze wijzigingen doorgevoerd in het AKB.

Stel je de tarief-aktedatum en de tarief-verzenddatum daarna terug in op een datum in 2023, dan zal ActaLibra de omgekeerde aanpassingen voorstellen. Uiteraard kan je ook een tarief-aktedatum in 2023 instellen en een tarief-verzenddatum in 2024. 

 

 

Bepaalde herrekeningen in het AKB blokkeren

Indien je dat wenst kan je in een aktekostenblad op bepaalde lijnen een eerder geprovisioneerd bedrag fixeren (vinkje in de V-kolom, V van 'vast' ). Op die manier zorg je ervoor dat de herrekening die ActaLibra doet als gevolg van een gewijzigde tarief-datum, deze lijnen buiten de herrekening houden.

bedrag Vast klikken 

Bij "AKB herrekenen" zal deze lijn dan ook niet meer vermeld worden:

dialoog zonder geFixeerde lijn  

 

 

Tarief-aktedatum verschilt van de aktedatum  

Zodra je in het dossier de aktedatum (de vooropgestelde of de werkelijke) invult, kan die verschillend zijn van de tarief-aktedatum. In dat geval wordt de tariefdatum in het AKB in fel blauwe kleur getoond, om de aandacht te trekken, en krijg je knopje om die tarief-datum gelijk te stellen aan de geplande/effectieve aktedatum op het dossier.
 

aktedatum overnemen 

Het volstaat om het bijwerk-knopje naast de tarief-aktedatum aan te klikken om de aktedatum over te nemen.
Zo worden ineens ook de nieuwe tarieven van toepassing, en kan je met een klik op AKB bijwerken de berekening in orde zetten.  

update van 5/12/2023:
Opgelet: Met de update van 5 dec, is het niet meer de aktedatum bovenaan het AKB die je als tarief-aktedatum overneemt, maar de akte-datum (geplande of effectieve) die op de dossierfiche is ingesteld, zoals je in het voorbeeld hierboven kunt zien.