ActaLibra update juni 2023

Ingediend door ColetteP op

new release

ActaLibra update juni 2023

Deze release brengt een aantal aanpassingen aan het ActaLibra e-Dossiervenster naar aanleiding van de recente upgrade van de DossierManager naar v. 3.7.

Ook het NFN venster werd aangepast met extra details

En in de AKB modellen werd een extra blokje voor NFN toegevoegd.

 

Aanpassingen in het ActaLibra eDossier

Bijkomende details NFN venster

NFN blokje in de AKB-modellen

Andere recente verbeteringen

 

 

 

Aanpassingen in het ActaLibra eDossier

De belangrijkste nieuwigheid van deze release is de herziening van de verschillende tabs en stappen in het eDossier-venster in ActaLibra. 
 

Authentiek of onderhands

Het onderdeel “Aard van de akte” is aangepast. Voorheen waren 3 keuzes mogelijk: “Authentiek”, “eDepot C (onderhandse akte)” en “eDepot M (onderhandse akte)”. Nu moet u kiezen tussen “Authentiek” en “Onderhands”. “Authentiek” staat echter standaard aangevinkt.

Kies je voor Onderhands, dan gebruik je de keuzelijst rechts daarvan om voor een oprichting of wijziging van een onderneming te kiezen.

Authentiek of Onderhands

 

 

Rechten

Voorheen werden in het ActaLibra eDossier de rechten in commentaar meegegeven. Maar nu is er een nieuw onderdeel “Rechten” toegevoegd waarmee u op gestructureerde wijze de verschuldigde rechten en belastingen kunt invoeren, net als het telefoonnummer waarop de ambtenaar u kan bereiken in geval van verschil tussen zijn berekening en het door u voorziene bedrag.

Op het recent vernieuwde online eDossier zijn er de twee tabs "Details akte" en "rechten".

DM rechten

In het ActaLibra eDossier vind je deze informatie nu op een extra tab "Details akte en Rechten", welke een extra stap vormt tussen het tabblad eDossier (met de dossiergoederen en -partijen) en het tabblad Aktetypes. 
 

[gewijzigd op 7 juli '23]
Het eventueel in te vullen Hypotheekrechten is enkel bedoeld om het recht van 0,3% verschuldigd op het totale bedrag van hoofdsom en bijhorigheden van een hypothecaire inschrijving. ActaLibra maakt deze berekening automatisch voor u, op voorwaarde dat het model van aktekostenblad een KREDIET of een PANDWISSEL betreft, en dat er voor de AKB-parameters die zijn gekenmerkt als eReg-type "Hypothecaire inschrijving / Hoofdsom" of "Bijhorigheden" (samen de Belastbare Basis) een bedrag werd ingesteld.

Ook de door te geven Registratierechten zullen door ActaLibra zal bij het opmaken van het eDossier automatisch worden opgehaald uit de betrokken aktekostenbladen, en kan je die via dit tabblad nakijken en zo nodig manueel aanvullen
 

Wil je maximaal profiteren van het automatisch voorstel, zorg er dan voor dat de registratierechten in uw aktekostenbladen al correct zijn nog voor je het eDossier in ActaLibra opmaakt.
 

rechten


Eventuele correcties doe je best in het AKB. Daarna kan je in het eDossier venster op het tabblad Details akte en Rechten de knop vernieuw gebruiken om de bedragen opnieuw op te halen uit het aktekostenblad, en in dit tabblad bij te werken.
 

Met de knop voeg toe, kan je nog manueel extra rechten toevoegen. Kies uit het keuzelijstje welk type en geef in het rechter vak het bedrag in en klik opnieuw op de knop voeg toe. Er wordt een extra lijntje met de gegevens toegevoegd. Met de knop schrap kan je een ongewenst lijntje weer schrappen.
 

rechten toevoegen
 
Je kan ook rechten toevoegen met een bedrag van €0,00. Dat kan nuttig zijn wanneer je dat expliciet zo wilt communiceren aan FOD Fin. 
 

Is er in het aktedocument sprake van een (gedeeltelijke) teruggave van registratierechten, dan kan je hiernaar verwijzen door hier het betrokken  kantoor Rechtszekerheid uit de lijst te selecteren

KRZ selecteren
 

Tip : Zorg er steeds voor dat er rechtsboven een telefoonnummer staat vermeld waarop de administratie je kan bereiken. Standaard wordt hier het direct nummer van de dossierbeheerder gezet (indien dat bij de gebruikersgegevens is ingesteld), of wordt het algemene kantoornummer gebruikt. Je kan hier ook zelf een nummer typen.

 

Bewaar je eventuele aanvullingen met knop Bewaren onderaan. ActaLibra geeft aan dat deze gegevens te uploaden zijn.

te uploaden

 

Merk op dat je onder dit tabblad ook de knoppen SyncAkte en Open Akte vindt.  Je kan deze gegevens dus in principe apart uploaden. Maar zoals steeds raden we aan om de upload naar de DossierManager pas vanaf het tabblad Documenten uit te voeren om alle gegevens en documenten in één keer te uploaden.

Maar het blijft mogelijk om deze gegevens ook na een eerdere Sync in ActaLibra aan te passen, en ze opnieuw te uploaden. De online Rechten worden dan integraal vervangen door wat er in ActaLibra staat.
 

Voor de upload van de gegevens van de rechten zal je je mogelijks ook eerst moeten authenticeren - via je eID of via itsme - zoals je dit ook al gewoon bent voor uitwisselen van NFN gegevens en SSH aanvragen.

 

De ingevulde gegevens vind je terug in de online DossierManager onder DETAILS DOSSIER > INFORMATIE AKTE > Rechten.

 

 

Aanpassing voor aktetype “Akte verwerping nalatenschap”  

Voor het type akte “Akte verwerping nalatenschap” is de hoedanigheid “overdrager” gewijzigd in “verwerper” om het duidelijker te maken.  De hoedanigheden voor dit akte type zijn nu : 
- Overledene voor de overledene(n)
- Verwerper voor degene(n) die de nalatenschap verwerpt
 

 

Extra documenttype

Voor de release van eReg 3.7 werd onder het tabblad documenten van het ActaLibra eDossier de  lijst documenttypes uitgebreid met de documenttypes die ook online te vinden zijn.  Bv. Kopie stuk hypotheken.

doctype

 

 

 

 

 

Bijkomende details in het NFN venster 

In het NFN venster in de Dossier Manager op e-notariaat kan je aanduiden of de koper een publieke instelling is.

NFN online

 

Het NFN detailvenster in het ActaLibra e-Dossier werd met deze vermelding aangevuld. Je kunt in ActaLibra aanstippen of dit ja dan nee het geval is zodat ook dit gegeven ingevuld staat online.

NFN details AL

Waar vroeger sprake was van "sociaal tarief" werd deze vermelding hernoemd naar Vermindering van ereloon van 250 €?  net zoals dit ook te zien is in het NFN venster online.

 

 

NFN blokje toegevoegd in AKB-modellen

Om ervoor te zorgen dat je al bij het opmaken van het aktekostenblad de eventuele NFN-subsidie of -bijdrage kunt zien staan, wordt dit in ActaLibra in volgende akteberekeningsmodellen automatisch berekend : VK, VKBTW, BIDDIT, OVD en TSK.  

In die berekeningsmodellen werd ook een grijs blokje "Bijdrage/subsidie notarieel fonds" toegevoegd.

Uitgebreide informatie hierover lees je hier.

 

 

 

Doorklikken naar online SFB

Met de komst van een nieuwe online editie van de SFB module op eNotariaat, is het nu opnieuw mogelijk om vanuit ActaLibra, na het uploaden van de SFB-gegevens, via de knop Open online door te klikken naar het online venster voor de Sociale en Fiscale Berichten, waar je de aanvraag kunt verzenden, maar waar je ook de eventuele communicatie kunt volgen en inlichtingen kunt terugvinden. 

sfb open online 

 

 

Vernieuwde formulieren

De nieuwe versie van het Fednot formulier voor een opzoeking in een Kantoor Rechtszekerheid i.k.v. een nalatenschap, verplicht te gebruiken vanaf 1 juli 2023, werd in een vorige update reeds bij alle ActaLibra-klanten klaargezet. 

Je leest meer hierover in dit artikel