Opgelet bij het inboeken van de kosten aangerekend via Fednot

Ingediend door NathalieDP op wo, 19/12/2018 - 16:29
Tags

Aandacht bij het boeken van de maandelijkse factuur van Fednot.

Op de factuur van Fednot kunnen voortaan twee verschillende kosten vermeld worden aan 0% BTW, nl. E-depot Publicatie Belgisch Staatsblad en Kadaster (gemeenschappelijke delen en aanpalers).

Omdat voorheen enkel de kosten voor E-depot op de Fednot factuur onder 0% Btw vielen, boekte u het ganse totaalbedrag voor Basis 0% Btw op een zelfde 619-rekening.
Dat mag u nu niet meer zo doen. De kost voor opzoekingen Kadaster moeten namelijk apart op een rekening geboekt blijven. Andere kosten, zoals die voor Kadaster, moeten op een andere 619-rekening geboekt worden.

Neem dit voorbeeld:

Voorheen boekte u het ganse totaalbedrag voor Basis 0% Btw, in dit voorbeeld 1.739,94€, op de 619-rekening voor Publicatie BS. Dat mag u dus niet meer doen.
In dit voorbeeld moet je het totaalbedrag 1.739,94 € opsplitsen :

  • 1.699,94 euro (totaal Publicatie BS) boek je op de 619-rekening "Publicatie BS via eDepot"
  • 40,00 euro (totaal kadaster) boek je op een aparte 619-rekening "Kosten Fednot aan 0% Btw" [deze rekening kan je zelf toevoegen]

In de maandelijks boeking ziet dat er dan bv. zo uit :

Door hier de kosten voor "Publicatie BS via eDepot" apart op rekening 619101 te blijven boeken, zorg je ervoor dat na het (maandelijks) compenseren van alle betalingen aan B.S. tegenover rekening 619101 "Publicatie BS via eDepot", de stand van die rekening zo telkens op nul blijft komen.

 

Deze 619-rekening kan je zelf toevoegen

Open het venster Boekhouplan (onder het menu Basisgegevens > Boekhouding), en voeg in de reeks 619 de nieuwe rekening "Kosten Fednot aan 0% Btw" toe.
Gebruik best een rekeningnummer dat aansluit bij de andere 619-rekening voor e-Depot.

U kan nu deze nieuwe rekening ook koppelen aan de leveranciersfiche 'Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat' in het tabblad 'Boekhouding.